Mitrovo Polje

Mitrovo Polje

Mitrovo Polje se nalazi u severozapadnom delu opštine Aleksandrovac na nadmorskoj visini od 700m. Ukoliko želite da dođete u Mitrovo Polje to možete uraditi na ti načina: Iz Aleksandrovca, Vrnjačke Banje i Brusa. Mitrovo Polje se nalazi dva veća rečna toka, reke Rasine čije je izvorište na Željinu i reke Zagrže čije je izvorište na južnim obroncima Goča. Obe reke su bogate potočnom pastrmkom. Inače udaljenost Mitrovog Polja od sva tri pomenuta mesta je negde oko 22 km.

Ukoliko se odlučite da odmor ili deo odmora provedete u Mitrovom Polju nadamo se da će ponuda smeštaja (apartman, hotela i vikendica) na našem sajtu biti dovoljna da zadovolji Vaše zahteve.

Bazen u Mitrovom Polju Sportski tereni u Mitrovom Polju Pašnjaci u Mitrovom Polju

Blizina Željina (1784m) i blizina planine Goč (1219m) ovo podplanisnko naselje čini vrlo atraktivno za planinski turizam. Postoje markirane planinarske staze koje vode na vrh planine Željin i Ljukten (jedan od vrhova na planini Goč). Ukoliko nemate kondicije za naporno pešačenje do vrha Željina preporučujemo kraću plainarsku turu do Vranja stena (1097m) koja se nalazi na 1 sat hoda južno od Mitrovog polja. Vranja stena je interesantna zbog svoje južne strane koja je oštro presečena i čini ambis od 100 metara. Sa Vranje stene se jasno mogu videti ostaci srednje vekovnog grada Koznika, vrh Željina kao i čitava dolina Rasine sve do Brusa.

Pored planinarenja i vožnje bicikla na obroncima okolnih palnina možete skupljati gljive i druge šumske plodove i pecati na rečicama koje protiču kroz Mitrovo Polje. Kada se umorite od pešačenja po obroncima okolnih planina dobro će Vam doći odmor i relaksacija u bazenu sa termomineralnom vodom. Bazen se nalazi u okviru odmarališta Crvenog krsta.

Verujem da posle aktivnog dana želite sebe častiti dobrom hranom. Na Vašu sreću ribnjak Sv. Nikola u Mitrovom Polju i Salus u Plešu (nekoliko km. od Mitrovog Polja) imaju odličan izbor jela i pića. Svakako preporučujemo da probate specijalitete od pastrmke.

Srednjovekovni grad Koznik

Ukoliko budete gost na Goču i volite prirodu i srednjovekovne građevine savetujemo Vas da obiđete grad Koznik koji je od Aleksandrovca udaljen 11 km. Ovaj grad je jedan od nekoliko najočuvanijih srednjevekovnih utvrđenja na području Srbije. Iako pretpostavke kažu da je Koznik bio aktivno utvrđenje još za vreme Kelta i Rimljana, pouzdano se može reći da ostaci koji su danas očuvani uglavnom pripadaju 14. veku. Zna se pouzdano da je u vreme Lazara Hrebeljanovića Koznik bio grad u kome je on često boravio.

Pogled iz daljine na Koznik Grad Koznik Koznik

Grad Koznik spada u jedna od najviših srednjevekovnih utvrđenja jer je izgrađen na vrlo strmoj planinskog kosi, ogranku Kopaonika na 922m nadmorske visine. Samo uzvišenje predstavlja centralni deo nekadašnje tvrđave i danas je sasvim dobro očuvano nekoliko kula. Unutar grada otkriveno je 4 bunara pitke vode. Sa ovih bunara se grad snabdevao vodom u vreme opsada koje su vršene u ratnim epohama. Grad Koznik se vidi iz različitih delova Župe.