Planina Goč

Goč je planina u centralnom delu Srbije, deo je severnokopaoničkog venca i spada u kategoriju nižih planina. Prostire se u pravcu zapad-istok u dužini od 10 kilometara. Najviši vrh Goča je Krnja jela koja ima nadmorsku visinu od 1127 m. Goč je udaljen 15-tak kilometara od Vrnjačke Banje (oko 200 km od Beograda) i upravo ga ta blizina čini jednim od mesta koje se preporučuje za izlete banjskih turista.

Poslednjih godina ova planina svojom bogatom prirodom i sve raznovrsnijom ponudom smeštaja postaje i jedan od turističkih centara ovog predela. Ljubitelji prirode leti na Goču pored svežeg planinskog vazduha mnogobrojnih šuma četinara i listopada mogu uživati u šetnji poljima borovnica, šumskih jagoda, poljima obraslim planinskim travama.

Planina Goč je izuzetno bogata izvorima i bistrim planinskim rekama. Na ovoj planini se nalazi i veštačko jezero Selište .

Jesen na Goču Ski staza na banjskoj strani Goča Jezero na Goču

Goč je i sportski centra sa terenima za košarku, mali fudbal stazama za šetnju i tračanje, kao i ski stazama za skijaše različitih uzrasta. Naravno da ponuda turistima ne bi bila kompletna da tu nisu i etno-restorani u kojima će vas poslužiti ukusnim domaćim specijalitetima tradicionalne srpske kuhinje.

Teritorija planine Goč delom pripada opštini Vrnjačka Banja, a delom području grada Kraljeva, pa ćemo vam na ovom portalu odvojeno i predstaviti banjsku i kraljevačku stranu Goča. Obzirom da je u blizini Goča i naselje Mitrovo Polje potrudićemo se da opišemo i zanimljive turističke lokalitete u ovom naselju.

Naselje Dobre Vode Ski staza na kraljevackoj strani Goča Hotel Piramida na Goču

Na kraljevačkoj strani Goču nalazi se turistički centar Dobre Vode , na banjskoj strani Goča ćemo vam prikazati smeštaj u okviru gočkih naselja Horizont i Stanišinci , a u aleksandrovačkoj opštini izdvajamo naselje Mitrovo Polje koje se nalazi na južnoj padini Goča.